top of page

Ontwikkeldoor

Voor onderwijsondersteuners in Amsterdam.

Cool meisje met zonnebril

Ontwikkeldoor, voor onderwijsondersteuners in Amsterdam, is een ontwikkeltraject voor medewerkers die onderwijs ondersteunen in scholen voor primair onderwijs in Amsterdam, en in het bijzonder in de stadsdelen Noord, Nieuw-West en Zuidoost.

 

Het is een modulair opleidingstraject dat je de kans biedt om te beter te worden als onderwijsassistent, jezelf te versterken of specialiseren op een thema of verder te groeien als leraarondersteuner of bevoegd leraar te worden.

 

Ontwikkeldoor is een pilot: met een eerste groep van 30-40 deelnemers die begin 2021 is gestart, wordt, samen met de pabo’s en BBO, bepaald wat nodig is (welke modules, welke ontwikkelstappen) om onderwijsassistenten en andere onderwijsondersteuners de kans te bieden om te groeien en beter te worden.

 

Juist voor onderwijsondersteuners die nog niet precies weten wat ze kunnen en willen in hun loopbaan biedt dit traject veel mogelijkheden.

meisjespringend.png

Hoe ziet het traject van Ontwikkeldoor eruit?

Ontwikkeldoor is een modulair opleidingstraject, met extra mogelijkheden.

In een ‘oriëntatiefase’  volg je modules waarin je inzicht krijgt in je eigen kwaliteiten en niveau, ambities, loopbaanmogelijkheden en ontwikkelbehoefte.

In drie bijeenkomsten van de oriëntatiemodule ga je aan de slag met je loopbaanvragen en bepalen van je potentie en wat je wilt leren. Tussen deze bijeenkomsten door volg je twee inhoudelijke modules, rond didactische vaardigheden en didactisch handelen.

Aan het einde van de ‘oriëntatiefase’ vul je een vragenlijst in (gebruikmakend van wat je aan ideeën en inzichten hebt opgedaan): dit geeft een beeld van waar je nu staat, wat je eerder verworven competenties zijn (evc) en wat je wilt ontwikkelen (je ontwikkelprofiel).

 

Mocht tijdens de ‘oriëntatiefase’ blijken dat je de ambitie, motivatie en mogelijkheden hebt, dan kun je bijvoorbeeld instromen in een deeltijd pabo-opleiding of associate degree Leraarondersteuner of vanuit Leraarondersteuner doorgroeien naar bevoegd leerkracht.

Hoe gaat het traject er op hoofdlijnen uitzien?

Schema Ontwikkeldoor 1.png

En welke planning hoort daar bij?

Schema Ontwikkeldoor 2.png
jongedame.png

Passend bij jouw ontwikkelprofiel volgen van september 2021 (dit tijdspad geldt voor de pilot) modules die je professionaliseren op inhoudelijk, pedagogisch en/of didactisch gebied. Zo sta je nog vakbekwamer in of voor de klas, en kun je later in je loopbaan alsnog (met vrijstellingen) de pabo-opleiding doen als je dat wilt.

 

Er zijn tevens twee modules Persoonlijk Leiderschap aangeboden worden met aan het eind een module Afronding. Bij deze modules is er veel aandacht voor soft skills, leren van en met collega’s, en het integreren van alles dat geleerd wordt.

 

Tijdens het traject kun je gebruik maken van de inzet van een coach/begeleider, als extra begeleiding in jouw ontwikkeling. Dit kan iemand zijn van/binnen jouw school of bestuur, of iemand extern.

Kids with Backpacks
icoon 1.png

Informatie

bijeenkomsten

icoon 2.png

Oriëntatie

module

icoon 3.png

Basismodules

1 & 2

icoon 4.png

Inhoudelijke modules

jongetje_springend.png

Wat vraagt het van jou?

Om deel te nemen aan Ontwikkeldoor is het belangrijk dat je gemotiveerd en enthousiast bent om te leren en je verder te ontwikkelen. Een deel van de bijeenkomsten en opdrachten zullen onder werktijd kunnen worden gepland, een deel zal daarbuiten vallen.

Per week zal je gemiddeld ongeveer een dagdeel tot een dag met de opleiding bezig zijn, waarvan een deel zelf in te plannen is.

 

Het vraagt tevens van jou dat je in gesprek gaat met collega’s, je leidinggevende en HR van jouw school: tijdens het opleidingstraject zullen zij een rol spelen in bijvoorbeeld het begeleiden of geven van feedback.

 

jongeman.png

Je hebt interesse? Hoe verder….

Mocht je na dit gelezen te hebben interesse hebben in deelname dan vragen we je via het formulier op de website je gegevens achter te laten, we houden je dan op de hoogte van de ontwikkelingen van een volgende groep.

Child Model

Agenda

online les-bijeenkomsten

De lesmomenten zijn alvast in een planning gezet, de data zijn bekend. Tijden, docenten en leslocaties zullen zodra deze bekend zijn volgen. Houd daarom de website in de gaten voor de laatste informatie over Ontwikkeldoor en de lessen.

bottom of page